青年創業故事、創業例子: (創業潮文) 大獲!男朋友話要創業 - 溫學文@青年創業軍

(創業潮文) 大獲!男朋友話要創業

刊登日: 2015-02-14 • 作者: 溫學文 • 公司/機構:腦爸打有限公司

本文作者温學文為青年創業軍腦爸打有限公司創辦人

 

Ronald 是一名月薪6萬元的大行經理,還有1年才30歲,從小就成績優異,會考高考都順風順水,大學獲甲級榮譽畢業。畢業後,很順利就和比自己年輕1年的同事Jenny拍拖,幾年來的感情都相當穩定,亦剛開始一同儲錢結婚

 

閒時無事做,除了Part Time讀Master,男兒志在四方,Ronald 也會同班死黨討論創業大計。原本只是三分鐘熱度,每次開會後都沒有行動。 但近來,可能整個香港大環境也在鼓吹創業風,加上去了幾次熱血的「青年創業軍」聚會,下下都高喊「莫欺少年窮」,使Ronald 也真的心動了。

 

今年的情人節,Ronald打扮得斯斯文文,在黃金海岸訂了枱吃自助餐,準備同Jenny 渡過又一年的情人節。但今年有些不同,因為Ronald 決定比一個驚喜Jenny!

 

R: 「Cheers! 情人節快樂!」

 

Jenny放低白酒杯話: 「Yaaah! 若果每一年的情人節都咁開心就好啦!」

 

(兩人甜蜜地望了對方一眼,這對年輕情侶的確很有夫妻相。 等等,Ronald 突然認真了起來…)

 

R: 「BB,你覺得一位成功的男人應該係點樣?」

 

Jenny望住個餐牌: 「呀? ∼ 係我心目中,成功的男人就係你咁樣!」

 

Ronald拿走Jenny個餐牌: 「唔係玩呀,認真答我」

 

Jenny有少少炆,但又認真回答: 「坦白講,男人一定要有責任感,是一家之主,所以有啲錢的確會比較有安全感。 哎呀,其實將來有兒有女,真係要有樓、有車都好合理,如果唔係出入又唔方便,又無自己住的地方。 我唔係咩港女,呢啲都係合理嘅必需品。」

 

Ronald 冷靜地分析: 「但係香港而家嘅樓價你有眼睇,根本就係天文數字,我本身又係一名屋邨仔,憑著自己嘅努力總算拎到少少學歷,又搵到份唔失禮嘅工作。 但係,即使係咁,同樓價嘅天文數字相比,就算幾高嘅人工都好似追唔到!」

 

J: 「Hey! 事在人為啫,慢慢供慢慢捱啦!」

 

R: 「未來嘅大半生,好似比間屋綁著咁,又要死頂份工唔可以比人炒,否則連樓都供唔到,咩尊嚴咩自由都無晒。 哲學家尼采話自由就是不再對自己感到羞恥呀!」

 

Ronald 開始激動起來:「我地細細個,老師話要學咩就學咩,考試要考咩就死記硬背那些課本內容,去到中五選科,老豆話文科搵唔到食所以要選理科或者商科,以為去到 大學可以相對自由,點知朋友同埋網上論壇班巴打又話讀商科先係唯一的出路。 出到來社會,咩都要睇上司面色,病左都唔敢請假,每年就係度倒數Annual Leave。 而家仲要話供大半世樓? 咁樣的人生,真係有活過咩?」

 

Jenny一邊切神戶牛一邊話: 「Hey,我唔知邊位係尼采,但係你諗下先,有樓先叫做自由呀。 如果唔係,出去租樓住,唔知幾時又要被迫加租,又或者業主無端端話要賣樓迫我地搬,咁樣搬來搬去仲邊有自由呀?」

 

Jenny放低刀叉,望住Ronald: 「Ok fine. 我比你講,近來的你好奇怪,我其實一早已見到你係公司好唔專心,做野無晒動力。今晚明明係情人節,你又突然間係度問咩叫成功的男人,其實你想做咩呢?」

 

R: 「創業,我想創業!」

 

J: 「吓!? 創業? 你發神經呀? 」

 

Jenny 已忍不住火 : 「 你點創業!? 講來聽下你有咩創業大計。」

 

R: 「我打算辭左而家份工作,然後專心同David 合組一間公司,開發一隻香港史無前例的手機遊戲,我地好有信心一定會爆紅! 外國好多手機遊戲都賺好多錢,亦隨時比人用一大筆錢收購。 而且,搵錢之餘,亦同時幫助埋香港的創意工業。」

 

J: 「哈,你知唔知攪一個手機遊戲要幾多錢? 你同David 都唔識寫程式,搵人開發必定六位數字,而且分分鐘攪半年都未出得街。 之前Sharon 個男朋友就係咁,比左十幾萬出去攪隻Call的士Apps, 點知攪成半年先出到街,到而家都推出左一年,每個月都仲蝕緊錢!結果點呀? Sharon 已經想分手,佢男朋友又灰晒,咩動力都無,白費左好多錢同時間!」

 

Ronald 開始有些焦急: 「你咁講,即係話若果我真係創業,你有機會同我分手?」

 

J: 「 Hey Man! 成熟一點啦好無,你都差不多30歲人。Sharon 個男朋友就話只得中五學歷,你假假地都係碩士,點解思想仲好似小朋友咁!? 你屋企已經唔係有錢,讀咁多書就係為左搵份好工,希望將來的日子好過啲。 你而家事業先叫剛剛起步,又同我儲緊錢準備結婚,你唔好因為一時的衝動,傷害你身邊的人啦。 你話要自由,但唔該你睇清楚,今晚的自助餐都好似好自由,你想食咩就拎咩野,但大前提係要你有錢埋單先可以有呢個自由呀! 我唔想… 我唔想… 將來的日子好似過山車咁,我只想同你平平淡淡咁渡過 … 」

 

(Jenny 說著說著,已忍不住流下淚水,Ronald 也深知不應該再吵下去了)

 

(翌日的早上,Ronald 的電話響起)

 

J: 「BB, 仲未醒呀!? 快起身返工啦!」

 

( Ronald 帶著已沒有衝勁的身軀,每天繼續假裝很努力地工作,最多間中偷偷地上Facebook 葡萄一下又有什麼80後創業賺大錢完成理想的新聞。 但一切,Ronald也明白到,這些機會不是屬於他的了)

Share:


> > 按此回到「青創軍報」,查看其它創業故事報導