青年創業故事、創業例子: [網絡創業潮文] 公屋潮文創業篇 點先有雞脾食? - Phoenix WAN (溫學文)@青年創業軍

[網絡創業潮文] 公屋潮文創業篇 點先有雞脾食?

刊登日: 2015-03-13 • 作者: Phoenix WAN (溫學文) • 公司/機構:腦爸打有限公司 CompBrother Ltd)

本文作者温學文(Phoenix WAN)為青年創業軍腦爸打有限公司創辦人

 

**以下創作故事根據網絡文章 「公屋潮文 (又名 女朋友帶你返屋企食飯)」改篇而成

 

某天晚上,Angela邀請Jason去佢屋企食晚飯。兩人拍拖兩年,第一次見女方家長,的確會有點緊張。



Jason: 「唉,我怕陣間唔知講咩好,又怕講錯野,影響你屋企人對我的觀感。」

 

Angela: 「唔洗緊張喎,拍拖係我地兩個人的事,無論點都好,我愛你就得啦! 自然一點,比些信心自己!」

 

說著說著,兩人已經踏進Angela家門口。Angela 的父母都在家,大家很熱情地打了招呼,便準備埋位吃飯。

 

情景1: Jason 家住公屋,且創業失敗


伯母:「係呢,Jason 你住邊嫁?」

Jason: 「伯母,其實我住係元朗」

伯母:「元朗好呀,空氣好,又有西鐵,交通方便,係呢你屋企係yoho第幾期?」「我住唔近元朗西鐵站,我喺朗屏邨個邊住⋯嗰邊⋯」

 

Jason 話都未說完,伯母便面有難色地追問: 「下? 咁你做邊一行嫁?」

 

Jason: 「我.. 我其實係自己創業的,不過近來遇到些難題 ... 又或者係創業都唔係咁適合自己,所以... 」

 

伯母: 「得了... 我有些唔舒服,Jason 不如你先離開吧。」

 

世伯、Jason 、Angela 三人你眼望我眼,完全不知如何是好。無可奈何地,Angela 還是先讓Jason 離開。

 

Jason離開後,伯母整天晚上也躲在房間,半句聲也沒有再出過。



情景2: Jason 家住公屋,但創業成功

伯母:「係呢,Jason 你住邊嫁?」

 

Jason: 「伯母您好,其實我住係元朗的公屋,細細個屋企就好窮,全靠爸爸媽媽好辛苦咁養大我...」

 

Jason 話都未說完,伯母便面有難色地追問: 「下? 咁你做邊一行嫁?」

 

Jason: 「因為我知屋企窮,我好想家人將來有些好日子過。 所以一直我都好比心機讀書,讓自己增長知識。 大學畢業之後就同朋友開左間公司,每日都咬實牙關過生活,今天總算有些成續。 伯母你睇下,今日呢份報紙都有我的報導呢 」

 

伯母望了一望份報紙的標題: 「80後創業家,年賺七位數」

 

伯母呆了半分鐘,這半分鐘好漫長,好像遊了太空一圈。 冷靜點冷靜點,回過神來: 「所以我成日都話,咩野出生真係唔緊要,最重要係自己有本事,出到社會總有機會的。 」

 

世伯: 「嗯,嗯.. 」

 

伯母續說: 「我前排呀,先至係電視見到果個創業組織青年創業軍的訪問,佢地句口號,就係莫欺少年窮啦,哈哈。」

 

Jason: 「係呀伯母,其實我都係青年創業軍的成員。」

 

伯母: 「哇,真係?」

 

世伯: 「未來就係你地年青人的世界啦,咳~咳~」



伯母: 「好啦~ 廚房隻雞都煮熟了,聽Angela 講你好鐘意食雞脾喎,陣間食多啲啦~」

 

伯母、世伯、Angela 和Jason四人都展現出很歡欣的笑容。整餐晚飯,伯母亦不停追問著Jason創業艱辛的日子,以及如何去克服。

 


情景3: Jason 家住私樓,但創業失敗

伯母:「係呢,Jason 你住邊嫁?」


Jason: 「伯母,我住係沙田的私樓,係爸爸幾年前打本比我買的,仲差少少就供完了」



伯母點點頭: 「嗯~ 咁幾好呀,若果果陣你無買到,而家先上車就更難啦。 仲後生,慢慢供啦。 不過,其實你做邊行嫁?」



Jason: 「我.. 我其實係自己創業的,不過近來遇到些難題 ... 又或者係創業都唔係咁適合自己,所以... 」



伯母: 「哦~ 唔緊要,你仲咁後生,大把時間! 不過咁,因為你都仲供緊樓,所以都要快些決定自己的道路」



Jason: 「係,伯母!」



伯母: 「好啦~ 廚房隻雞都煮熟了,你食隻雞脾喎,咁先有精力打拚」

 

Jason面露歡笑: 「謝謝,伯母!」


伯母、世伯、Angela 和Jason四人都展現出很歡欣的笑容。但整餐晚飯,伯母亦不停追問著Jason未來的路應該如何去行才好。

 

 

情景4: Jason 家住私樓,且創業成功

伯母:「係呢,Jason 你住邊嫁?」


Jason: 「伯母您好,我住係沙田的私樓,係爸爸幾年前打本比我買的,雖然唔算好大,不過仲差少少就供完了」

 

伯母點點頭: 「嗯~ 咁幾好呀,大唔大唔緊要,最重要係屬於自己,你知啦而家香港地有間屋都不知幾難~ 咁你做邊行嫁?」

 

Jason: 「其實我畢業之後就同朋友開左間公司,尚算經營得唔錯,伯母你睇下,今日呢份報紙都有我的報導呢 」

 

伯母望了一望份報紙的標題: 「80後創業家,年賺七位數」

 

伯母呆了成分鐘,這分鐘好漫長,好像遊了太空好多個圈。 唔得!一定要冷靜,回過神來: 「係喎~ 係喎~ 其實我頭先第一眼見到Jason你,就覺得你年青有為,同其它後生仔好唔同 ,哈哈哈」

 

伯母一邊笑一邊輕拍著世伯,世伯亦忙聲說: 「係... 係... 」

 

伯母: 「係喎,老公! 忘記左我地今晚約左陳太打麻將喎,我地都要行啦。 Angela 你快些拎廚房隻雞脾出泥比Jason食,後生仔唔可以餓壞嫁,我地今晚唔返泥了,你地自己慢慢啦! 哈哈哈!」

Share:


> > 按此回到「青創軍報」,查看其它創業故事報導