《創業軍師》「Comma Party出租派對房 土地問題化商機」 | 香港青年創業軍 HK Youth Entrepreneur Warrior

《創業軍師》「Comma Party出租派對房 土地問題化商機」(2019-08-30)

《創業軍師》「出租派對房 土地問題化商機」

本集主持:余樂明 嘉賓主持:溫學文 - 青年創業軍創辦人

本集嘉賓:阿 釗 - Comma Party 創辦人

 

 

香港人成日話生活苦悶又壓力大,開Party就真係啱晒我地啦! 但唔講唔覺,根據網上平台的數字,原來香港有成459間 Party Room! 而且各有特色,各有不同的主題。

1)Comma Party 可算是香港最早期的 party house,當初為何會有這想法 ?


2)目前你們有數十個主題 party room 分佈在香港各區,當中的主題包括? 為何會想造這些主題?

3)以一個 party room 計,每月的成本和收入大約是?


4)數十個主題橫跨各區,每日都有大量booking,你是如何去做管理的?   

5)近年政府多有對 Party House 的限制,例如走土通道及明火煮食等要條例,你是如何去解決?

6)繼你們出現之後,愈來愈多的 party house 也相繼而起,你們是如何保持優勢去吸引客人?


7)對於香港未來party house 業界的發展,你會預料?

8)將來會否考慮在香港以外的地方也攪 party house ? 有此計劃?


創業金句
香港人開飯事少,開P事大。 阿釗就係捉住香港愛玩呢個心態,在最早期已創立主題式Party Room,由觀塘開到好多區都係,成為了業界的先鋒。

 



> > 按此回到ViuTV 智富通 創業節目 「創業軍師」